Bardzo fajny i nie za trudny do wykonania przepis od Jamiego Olivera. Pieczone ziemniaki świetnie smakuję i idealnie komponują się z lekko kwaskowatą sałatką. Do tego danie wygląda naprawde pięknie i świetnie pasuje zarówno na zwykły obiad jak i na świąteczny stół 🙂

Składniki:

1.2 kg ziemniaków
oliwa
6 ząbków czosnku
1 cytryna
2 gałązki świeżego rozmarynu
1 łyżka mąki
1 ogórek pokrojony w talarki
100 g rzodkiewki pokrojonych w talarki
½ czerwonej cebuli pokrojonej w plastry
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki octu winnego
15 g świeżego kopru
15 g świeżej mięty
40 g sera feta
sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ugotuj ziemniaki w dużym garnku z wrzącą osoloną wodą przez 20 minut, odcedź i pozostaw do wyschnięcia. Rozgrzej piekarnik do 200ºC. Gdy ziemniaki będą suche, wrzuć do dużej blachy do pieczenia i skrop 2 łyżkami oleju, a następnie dodaj szczyptę soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Wymieszaj i dodaj nieobrane ząbki czosnku na blachę, a następnie piecz przez 20 minut. W międzyczasie zetrzyj na drobno skórkę z cytryny i drobno posiekaj rozmaryn. Kiedy czas pieczenia ziemniaków się skończy, posyp ziemniaki skórką z cytryny, rozmarynem i mąką. Wymieszaj, a następnie zgnieć na płasko tłuczkiem do ziemniaków i piecz przez kolejne 20 minut, aż będą złociste i chrupiące. W międzyczasie do miski wrzuć ogórek, rzodkiewki i cebulę. Dodaj musztardę, ocet i połowę soku z cytryny, wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem oraz pozostałymi ziołami. Wymieszaj, a następnie ułóż na gorących chrupiących ziemniakach, mieszając tuż przed podaniem. Całość udekoruj pokruszoną fetą i dodaj do smaku sok z cytryny jeśli chcesz. Podawaj z ulubionymi daniami mięsnymi 🙂

Smacznego!

ser, ogórek, koperek, proste przepisy, mąka, czosnek, sok z cytryny, cytryna, mięta, musztarda, oliwa, cebula, pieprz, ziemniaki, rzodkiewka, rozmaryn, sól, ocet

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
23 − 16 =