Rolada to klasyczne ciasto podczas różnych polskich uroczystości. Nie dziwi mnie to, bo biszkopt z pysznym kremem to naprawdę świetna mieszanka. Prosty przepis na niezwykle smaczny deser nadające się na święta, jak i na inne wydarzenia 🙂

Składniki:

Biszkopt:

5 dużych jajek
150 g cukru
150 g mąki
2 łyżki kakao
50 g startej gorzkiej czekolady
1 łyżka oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

300 g śmietanki 36%
250 g mascarpone
2-3 łyżki cukru wanilinowego
1 płaska łyżka cukru

Dodatkowo:

60 g startej czarnej czekolady

Przygotowanie:

Biszkopt:

Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj cukier. Miksuj, aż cukier się rozpuści. Dodaj po jednym żółtku i łyżkę oleju cały czas miksując. Połącz mąkę, kakao, proszek do pieczenia i startą czekoladę. Stopniowo dodawaj do masy jajecznej i powoli mieszaj, aż składniki dobrze się połączą. Ciasto przełóż do dużej formy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadź. Piec w temperaturze 180°C przez około 13-15 minut. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i delikatnie zdejmij papier z ciasta. Biszkopt przełóż na ściereczkę i jeszcze ciepły delikatnie i powoli zawiń w rulon (dłuższym bokiem). Pozostaw do ostygnięcia w rulonie, aby nabrał kształtu.

Krem:

Śmietankę ubij na krem i na koniec dodaj cukier. Ubijaj, aż składniki się połączą. Mascarpone w ubij w oddzielnej misce przez chwilę, a potem dodaj partiami bitą śmietanę, mieszaj do uzyskania jednolitej masy.

Złożenie:

Rozwiń biszkopt, równomiernie rozsmaruj krem, mniejszą ilość kremu daj na końcu. Zostaw 2 łyżki kremu na wierzch. Zwiń ciasto i posmaruj resztą kremu, posyp startą czekoladą. Wstaw do lodówki na 2 godziny przed podaniem 🙂

Smacznego!

proszek do pieczenia, kakao, płatki czekoladowe, czekolada, kremowy ser, krem, kremowy, proste przepisy, jajko, mąka, olej, piekarnik, cukier, śmietanka, słodkości, cukier wanilinowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
4 + 6 =