Pyszny i łatwy w przygotowaniu tort czekoladowy to idealny sposób na świętowanie ważnego rodzinnego wydarzenia. Rozpływający się w ustach mocno czekoladowy biszkopt z kakaową bitą śmietaną, pyszną polewą i dodatkiem ulubionych słodkości tworzą razem kompozycję na idealny tort 🙂

Składniki:

Ciasto czekoladowe:

7 jajek w temperaturze pokojowej
65 g kakao
65 g mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru

Przygotowanie:

Białka jajek ubij na sztywną pianę, dodawaj stopniowo po łyżeczce cukru cały czas ubijając. Po tym czasie ubijaj jeszcze przez 3 minuty, lub kiedy masa będzie błyszcząca i zgęstnieje. Podczas ubiania dodawaj po żółtku. Ubijaj, aż masa będzie puszysta. Do czystej miski przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dodaj je do ubitej masy, najlepiej w czterech partiach, cały czas delikatnie mieszając na małej prędkości, aż składniki się połączą. Przygotuj dwa naczynia do pieczenia o średnicy 15 cm. Wyłóż je papierem do pieczenia i równomiernie rozłóż masę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170°C na 30 minut, aż do suchego patyczka. Pozostaw do ostygnięcia.

Czekoladowa bita śmietana (krem):

400 ml śmietanki 30%, schłodzonej
250 g mascarpone
¼ szklanki kakao
cukier puder do smaku
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka espresso

Przygotowanie:

W metalowej misce połącz wszystkie składniki. Przez 4-5 minut ubijaj, aż do uzyskania gładkiej masy (nie ubijaj zbyt długo). Połóż jeden kawałek ciasta na talerz. ⅓ kremu czekoladowego posmaruj równomiernie wierzch ciasta. Przykryj drugim kawałkiem ciasta. Pozostały krem rozłóż równomiernie na bokach i wierzch ciasta.

Polewa czekoladowa:

100 ml śmietanki 30%
100 g gorzkiej czekolady w kostkach
1 łyżka kakao
czekoladki, herbatniki i ciasteczka do ozdoby

Przygotowanie:

Zagotuj krem w rondelku i zdejmij z ognia. Dodaj czekoladę i kakao, dokładnie i energicznie mieszaj aż czekolada się rozpuści i uzyskasz gładką, jednolitą masę. Polej ciasto ostudzoną polewą czekoladową na wierzch tak, by lekko zalała brzegi. Teraz czas na dekorowania ciasta różnymi ulubionymi czekoladkami. Możesz również dodać wafle, herbatniki, ciasteczka lub inne ulubione dodatki 🙂

Smacznego!

proszek do pieczenia, biszkopt, kakao, ciasto, czekolada, kawa, ciastko, kremowy, jajko, espresso, mąka, mascarpone, cukier, śmietanka, słodkości, wanilia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
22 − 10 =