Ciasto czekoladowe lizak
Dzieci uwielbiają lizaki, ale nie zawsze przepadają za ciastem. Za pomocą ciasteczkowych czekoladowych lizaków można łatwo przekonać dziecko do zjedzenia takiego deseru. Sam deser jest przepiękny, niezwykle pyszny i nietrudne w przygotowaniu 🙂
Składniki:
Ciasto czekoladowe:
4 duże jajka w temperaturze pokojowej
170 g cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
90 g mąki ziemniaczanej
160 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g rozpuszczonego ciepłego masła
1 ½ łyżki kakao
1 łyżeczka masła do posmarowania formy do pieczenia
250 g mascarpone
Biała czekolada do obtoczenia:
200 g posiekanej białej czekolady
posypka
patyczków do lizaków lub słomek papierowych
Przygotowanie:
Małą blaszkę o średnicy około 22 cm wysmarować masłem i odstaw na bok. Do większej miski wbij jajka, dodaj cukier i cukier waniliowy. Ubijaj przez około 8 minut, aż masa będzie puszysta, jasna i gęsta. Dodaj przesianą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, kakao i delikatnie wymieszaj szpatułką na gładką masę. Dodaj stopione ciepłe masło i ponownie wymieszaj. Wlej do przygotowanej formy do pieczenia. Piecz w temperaturze 170°C przez około 40 minut, aż do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij ciasto z formy i pozwól mu ostygnąć na metalowej podstawce. Gdy ciasto całkowicie ostygnie, pokrusz schłodzone ciasto do miski. Upewnij się, że nie ma dużych grudek. Zmiksuj pokruszone ciasto z serkiem mascarpone w malakserze. Odmierz 1 łyżkę wilgotnej mieszanki ciasta i zwiń w kulkę. Umieść kulki na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Wstaw do lodówki na 2 godziny lub do zamrażarki na 1 godzinę. Rozpuść czekoladę, możesz użyć kuchenki mikrofalowej lub kąpieli wodnej. Wyjmij kulki ciasta z lodówki. Zanurz patyczek do lizaków na około 1cm w białej czekoladzie, a następnie włóż do środka kulki ciasta. Zanurz kulkę w polewie, aż lizak będzie całkowicie pokryty.Upewnij się, że powłoka pokrywa podstawę kulki ciasta w miejscu, w którym styka się z patykiem do lizaków lub słomką. Bardzo delikatnie postukaj patyczkiem o krawędź miski, w której jest czekolada, aby nadmiar powłoki spłynął. Udekoruj lizak posypką i umieść pionowo w styropianowym bloku lub wysokiej szklance. Powtórz z pozostałymi kulkami ciasta. Pozostaw do ostygnięcia i zesztywnienia czekolady (możesz wstawić do lodówki by przyspieszyć proces). Przechowuj lizaki w lodówce do 1 tygodnia 🙂
Smacznego!