Buchi lub kulki sezamowe to jeden z moich ulubionych filipińskich smakołyków. Jest to smażona w głębokim tłuszczu przekąska lub deser z kleistej mąki ryżowej, wypełniony słodką pastą z fasoli mung i pokryty sezamem. Może być również wypełniony innymi dodatkami, takimi jak słodka pasta z czerwonej fasoli, fioletowy pochrzyn, ser czy nawet nutella. Istnieje wiele różnych rodzajów buchi, które można znaleźć w sieciach fast foodów na Filipinach, ale można je również zrobić w domu i mieć domowy poczęstunek dla całej rodziny! 🙂

Składniki:

Nadzienie z fasolą mung:

1 szklanka fasoli mung
½ szklanki cukru
4 szklanki wody

Buchi:

1 ½ szklanki mąki z kleistego ryżu
¼ szklanki brązowego cukru
szczypta soli
¾ szklanki ciepłej wody
½ szklanki sezamu do obtoczenia
1-2 szklanki oleju do smażenia

Przygotowanie:

Nadzienie z fasolą mung:

Fasolę mung przemyj pod bieżącą wodą przy pomocy sitka. Włóż do garnka i wlej wodę. Gotuj na średnim ogniu przez 30-35 minut lub do zmiękczenia i wchłonięcia wody. Regularnie sprawdzaj, czy fasola potrzebuje więcej wody. Gdy ziarna zmiękną, zmiksuj je za pomocą blendera ręcznego. Dodaj cukier i mieszaj, aż składniki dobrze się połączą i zamienią się w gęstą pastę. Odstaw na bok do ostygnięcia.

Buchi:

W misce wymieszaj cukier, sól i ciepłą wodę. Mieszaj, aż cukier się rozpuści. Powoli dodaj kleistą mąkę ryżową i wymieszaj. Ciasto powinno być gładkie i wilgotne, ale nie klei się do rąk. Możesz dostosować, dodając trochę wody lub kleistej mąki ryżowej. Podziel mieszankę kleistej mąki ryżowej i uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Spłaszcz każdą kulkę i dodaj do środka 1½ łyżki nadzienia. Rozciągnij spłaszczoną kulkę, aby przykryć nadzienie i owiń ją wokół dłoni. Zroluj i obtocz w sezamie. Powtarzaj proces, aż do wyczerpania składników. Po zakończeniu rozgrzej olej w garnku. Kulki smaż partiami. Gdy kulki znajdą się w nagrzanym oleju, obróć je, aby nie przykleiły się do garnka. Kontynuuj smażenie na złoty kolor. Podawać na gorąco 🙂

Smacznego!

azjatyckie, fasola, brązowy cukier, proste przepisy, filipińskie, mąka, ryż kleisty, olej, ryż, sezam, cukier, woda

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
10 × 14 =