Dużo osób nie jada śniadań, co jest błędem, bo to źródło energii na cały dzień. Może powód jest taki, że śniadania są nudne i mają podobny, jednakowy smak? Receptą na to jest właśnie ten przepis gdzie znajdziesz mieszankę wielu smaków, a dodatkowo sos chili i ocet balsamiczny na pewno pobudzi Twój organizm 🙂

Składniki:

1 puszka białej fasoli
6 dojrzałych pomidorów czereśniowych
½ cytryny
świeża bazylia
tymianek
2 duże jajka
sól i pieprz
pikantny sos chili (opcjonalnie)
ocet balsamiczny (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Podgrzej nieprzywierającą patelnię na dużym ogniu. Odcedź fasolę i przełóż na rozgrzaną patelnię. Posyp tymiankiem i mielonym pieprzem. Smaż 5 minut od czasu do czasu mieszając, aż fasola otworzy skórkę. Przekrój pomidory na pół, włóż do miski i zalej sokiem z cytryny. Dodaj oliwę i szczyptę soli, następnie dodaj liście bazylii (pozostaw trochę liści, by udekorować danie). Pozostaw na chwilę razem, a następnie całość przenieś na patelnię. Dodaj jajka tak, aby żółtko się nie rozpadło. Przykryj i gotuj na małym ogniu, aż jajka się ugotują. Przenieś na talerz i dodaj liście bazylii oraz skrop sosem chili i octem balsamicznym. Śniadanie gotowe 🙂

Smacznego!

ocet balsamiczny, bazylia, jajko, pikantny sos chili, cytryna, tymianek, pomidor, biała fasolka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
20 − 12 =