Jedno z moich ulubionych polskich dań mające wiele smaku, aromatu, a do tego jest proste w wykonaniu. Fasolka w sosie pomidorowym z kawałkami pysznego mięsa to naprawdę idealna mieszanka dla kubków smakowych. Do tego danie świetnie nadaje się do pasteryzacji i może przetrwać w słoiku długi czas nie tracąc walorów smakowych, dlatego też danie to jest bardzo często przyrządzane przez polskie mamy dla dzieci, które studiują daleko od domu 🙂

Składniki:

500 g suchej fasoli piękny Jaś
1 duża cebula pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku posiekane
250 g parzonego lub wędzonego boczku oczyszczony ze skóry i pokrojonego w kostkę
400 g kiełbasy pokrojonej w kostkę
1 puszka krojonych pomidorów
mały słoik koncentratu pomidorowego (90 g)
3 łyżki suszonego majeranku
4 ziela angielskie
2 liście laurowe
1 łyżeczka soli
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Fasolkę zalej zimną wodą tak by woda była kilka centymetrów ponad fasolkę i odstaw na 8-12 godzin do namoczenia. Po tym czasie odcedź ją, przepłucz i wsypać do dużego garnka. Dodaj 1 litr zimnej wody, sól, ziele angielskie i liście laurowe. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 1 ½ godziny. Gdy już będzie się zbliżał czas końcowy gotowania fasolki podsmaż na złoto boczek i dodaj do fasoli, nie dodawaj tłuszczu. Na wytopionym tłuszczu podsmaż razem kiełbasę z cebulą. Pod koniec smażenia dodaj czosnek i smaż razem przez około 30 sekund. Dodaj do fasolki. Całość wymieszaj i gotuj bez przykrycia przez około 7 minut od czasu do czasu mieszając. Dodaj pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy, dopraw całość solą, pieprzem i majeranek. Gotuj bez przykrycia przez 15-20 minut, aż pomidory się rozpadną. Dla mnie najlepiej fasolka smakuje na następny dzień z prostym, ale niezwykle smacznym chlebem 🙂

Smacznego!

ziele angielskie, boczek, liść laurowy, fasola, czosnek, majeranek, cebula, pieprz, wieprzowina, sól, kiełbasa, sos pomidorowy, pomidor

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
13 − 5 =