Fasolka szparagowa to sezonowe warzywo niezwykle popularne w Polskiej kuchni. Jest idealna zarówno jako dodatek jak i samodzielne danie. Prosty przepis na przepyszną fasolkę z zasmażką z bułki tartej i masła, której po prostu nie da się oprzeć. Świetna zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci  🙂

Składniki:

500 g żółtej fasolki szparagowej
4 łyżki masła
łyżeczka soli
3 łyżki bułki tartej

Przygotowanie:

Odetnij końcówki fasolki z każdej strony i opłucz. Włóż do garnka, zalej zimną wodą i dodaj sól. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 20 minut, aż fasolka będzie miękka (młoda fasolka może dojść szybciej, nawet po 10 minutach). Odcedź fasolkę. Na patelni roztop masło, dodaj bułkę tartą i smaż, aż bułka zbrązowieje. Dodaj fasolkę i wymieszaj, aby fasolka dokładnie obtoczyła się w bułce. Podawaj ciepłą 🙂

Smacznego!

fasola, masło, proste przepisy, zielona fasola, bułka tarta, sól, yellow beans

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
24 ⁄ 8 =