Bekonowy burger
Rozszerzona wersja klasycznego burgera bogata w wiele smaków oraz energii na cały dzień. Uwierz mi, na pewno nie będzie nikt głodny po takiej porcji kalorii. Klasycznie burger ten podaje się z mięsem, serem, ketchupem i majonezem, ale ja postanowiłam dodać także trochę warzyw i sos barbecue. Można też dodać jakiś ostry lub ulubiony sos, najważniejsze by burger smakował Wam 🙂
Składniki:
Kotlety:
500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 cebula pokrojona w kostkę
3 ząbki czosnku posiekane
1-2 papryczki chili posiekane
3 łyżki bułki tartej
1 duże jajko
garść świeżej kolendry posiekanej (opcjonalnie)
sól i pieprz
Dodatkowe składniki:
4 łyżki sosu barbecue
sałata lodowa
1 duży pomidor pokrojony w plastry
1 ogórek pokrojony w plastry
1 mała czerwona cebula pokrojona w plastry
4 plasterki sera
4 bułki burgerowe przekrojone wzdłuż
300 g boczku surowego w plastrach
Przygotowanie:
W dużej misce umieść wszystkie składniki na kotlety. Za pomocą rąk wymieszaj, aż składniki się połączą. Podziel mieszankę mięsną na 4 kawałki i utwórz z nich okrągłe placki. Dociśnij mięso za pomocą dłoni, aby było szersze, ale nie za grube (tak jak lubisz). Grilluj mięsne burgery z każdej strony po 5-8 minut, aż mięso będzie ugotowane. Odstaw na bok. Każdą z bułek polej sosem barbecue. Dodaj warzywa, mięso i ser (możesz dodać ulubione składniki). Przykryj drugą częścią bułki. Bułki z mięsem zawiń w plastry boczku. Smaż bez oleju na nieprzywierającej patelni tak, aby boczek stał się brązowy i chrupiący. Od razu podawaj do zjedzenia 🙂
Smacznego!