Cielęcy gulasz w stylu azjatyckim
Kolejny ciekawy pomysł na gulasz, tym razem w wersji azjatyckiej z wykorzystaniem przepysznej i delikatnej cielęciny. Aromatyczne przyprawy, przepyszne mleczko kokosowe i inne wspaniałe dodatki sprawiają, że ten gulasz świetnie pasuje zarówno do makaronu ryżowego, jak i do ryżu. Świetny i prosty obiad dla całej rodziny 🙂
Składniki:
500 g mięsa cielęcego na gulasz pokrojonego w kostkę
1 duża cebula posiekana
3 ząbki czosnku posiekane
250 ml mleczka kokosowego
150 ml wody
3 łyżeczki ostrej pasty curry
200 g pomidorów bez skórki (mogą być z puszki) pokrojonych w kostkę
1 cukinia pokrojona w półplasterki
2 łyżki świeżej kolendry posiekanej
1 limonka
1 łyżka oleju do smażenia
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżeczka sosu rybnego
sól i pieprz do smaku
250 g makaronu ryżowego ugotowanego według instrukcji na opakowaniu
Przygotowanie:
Natrzyj mięso solą i pieprzem. Rozgrzej olej na patelni i podsmaż mięso z każdej strony na złoty kolor. Odstaw na bok. Na tej samej patelni dodaj jeszcze troszkę oleju i dodaj cebulę z czosnkiem. Podsmaż, aż warzywa staną się szkliste. Dodaj pastę curry, wodę i mleczko kokosowe, całość dokładnie wymieszaj i zagotuj. Dodaj mięso i gotuj na wolnym ogniu przez 40 minut od czasu do czasu mieszając. Dodaj pomidory, olej sezamowy i sos rybny. Całość zamieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut od czasu do czasu mieszając. Dodaj cukinię i gotuj przez około 7 minut. Pod koniec gotowania dodaj kolendrę, skórkę z limonki i sok z tej samej limonki (dodawaj według uznania). Podawaj z ugotowanym makaronem ryżowym 🙂
Smacznego!