Zupa pomidorowa z mięsem mielonym i makaronem
Zbliża się jesień, jest to piękny czas, kiedy drzewa stają się złociste. Niestety jest to też czas, kiedy łatwiej złapać przeziębienie, a na choroby najlepsze są zupy. Prosta, smaczna, syta zupa (nie trzeba robić drugiego dania), prosta w wykonaniu zupa pomidorowa z mięsem, warzywami i makaronem to idealny przepis na złote, chłodne jesienne dni 🙂
Składniki:
500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
600 młodej kapusty poszatkowanej (może być także inna kapusta jak włoska czy też pekińska)
400 g makaronu ditalini ugotowanego według instrukcji na opakowaniu
2 marchewki pokrojone w kostkę
2 cebule pokrojone w kostkę
1 puszka (400 ml) pomidorów krojonych bez skórki
5 łyżek koncentratu pomidorowego
2 litry bulionu warzywnego przygotowanego z 2 kostek warzywnych (przepis) lub innego bulionu
2 łyżki oleju
2 łyżki majeranku
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka cukru
1 łyżka słodkiej papryki
3 liście laurowe
5 ziel angielskich
Przygotowanie:
W dużym garnku na małym ogniu podgrzej łyżkę oleju i dodaj cebulę. Smaż na małym ogniu przez około 10 minut aby była szklista. Dodaj marchewkę i smaż razem przez kolejne 5 minut. Dodaj kapustę, liście laurowe i ziele angielskie i całość dokładnie wymieszaj. Zalej gorącym bulionem i gotuj przez około 20 minut. Przez ten czas na patelni na dużym ogniu rozgrzej resztę oleju. Dodaj mięso, pieprz, sól, cukier, słodką paprykę i majeranek i smaż razem od czasu do czasu mieszając przez około 10 minut, aż mięso zmieni kolor. Zdejmij z ognia i odstaw na bok. Po 20 minutach dodaj do bulionu pomidory krojone z puszki i gotuj przez kolejne 15-20 minut. Po tym czasie dodaj koncentrat pomidorowy i usmażone mięso, całość zagotuj i wymieszaj. Ewentualnie dopraw do smaku i gotuj przez niecałe 5 minut. Na głęboki talerz daj makaron typu muszelki i zalej go zupą 🙂
Smacznego!