Kurki bardzo mi się kojarzą z polskimi górami, choć tak naprawdę można je dostać wszędzie, w lesie czy też w sklepie. Sezon na kurki trwa, dlatego chętnie podzielę się tym niezwykle prostym, a zarazem pysznym przepisem na jajecznicę z kurkami i pysznym, chrupiącym boczkiem. Z dodatkiem gofrów, zamiast chleba, tworzy się idealne danie na śniadanie lub jako szybki lunch 🙂

Składniki:

2 gofry (przepis)
2 jajka roztrzepane
50 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
100 g kurek pokrojonych na mniejsze kawałki
sól i pieprz do smaku
pół łyżeczki oleju do smażenia
szczypiorek do dekoracji

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Nie dodawaj dużo oleju bo tłuszcz wytopiony z boczku powinien spokojnie wystarczyć. Dodaj boczek i smaż na złoty kolor. Po tym czasie dodaj kurki i smaż razem przez kilka minut. Dodaj jajka, sól, pieprz i smaż razem, aż jajka zetną się. Jajecznicę przenieś na gofry, posyp szczypiorek i podawaj na ciepło 🙂

Smacznego!

boczek, kurki, proste przepisy, jajko, olej, szczypiorek, pieprz, waffles

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
12 × 13 =