Kolorowe jajeczka idealnie zaprezentują się na świątecznym stole, ale także na inne okazje. Możesz także przygotować na śniadanie, lub na imprezę jako przystawka. Prosty i szybki przepis prezentuje się bardzo efektownie 🙂

Składniki:

8 jajek
ćwiartka papryki czerwonej
ćwiartka papryki żółtej
ćwiartka papryki pomarańczowej (można użyć innych kolorowych papryk)
pęczek szczypiorku
3 rzodkiewki
100 g żółtego sera
3 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu
sól i pieprz

Przygotowanie:

Jajka ugotuj na twardo i ostudź. Ostrożnie przekrój jajka na pół i delikatnie łyżeczką usuń żółtka tak, aby nie uszkodzić biała. Żółtka włóż do miski. Szczypiorek i rzodkiewki drobno kroimy i połowę pokrojonego szczypiorku i całą rzodkiewkę wrzucamy do miski. Dodajemy także starty ser (lub drobno pokrojony), majonez, jogurt, pieprz i sól. Wszystko mieszamy za pomocą widelca (żółtka trzeba rozgnieść) tak aby było to taka “pasta jajeczna”. Po wymieszaniu możemy spróbować farsz i ewentualnie doprawić. Farsz ten ponownie wkładamy do białek. Wierzch faszerowanych jajek dekorujemy za pomocą szczypiorku i papryk.

Smacznego!

papryka, ser, wielkanoc, jajko, majonez, szczypiorek, rzodkiewka, jogurt

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
17 − 5 =