Sałatka jarzynowa
Kolejna tradycyjna polska potrawa popularna podczas Świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Podczas spotkań rodzinnych sałatka ta zawsze gościła na stole. Poniższy przepis na sałatkę pochodzi od Mamy i Siostry mojego Męża.
Składniki:
3 jajka ugotowane na twardo
1 mała pietruszka
1 duża marchewka
4 średnie ziemniaki
kawałek pora
pół jabłka
2 średnie ogórki kiszone
mała puszka zielonego groszku
3 łyżeczki musztardy
4 łyżki majonezu
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pietruszkę, ziemniaki i marchewkę dokładnie myjemy i w całości wkładamy do garnka. Zalewamy wodą, dodajemy sól i gotujemy, aż warzywa będą miękkie (około godziny). Po tym czasie wylewamy wodę i zostawiamy warzywa do przestudzenia na kilka godzin. Po wystudzeniu obieramy warzywa i kroimy w kostkę. Przenosimy do dużej miski. Jabłka i jajka obieramy i też kroimy w kostkę i dodajemy do miski. Por drobno siekamy i też dodajemy do miski. Groszek odsączamy z wody i także dodajemy do warzyw i jajek. Dodajemy także musztardę i majonez, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy wszystkie składniki. Sałatka jest najlepsza na następny dzień, kiedy składniki w lodówce się połączą.
Smacznego!