Babka piaskowa dwukolorowa
Babka piaskowa często kojarzy się ze świętami, ale świetnie nadaje się także jako weekendowa słodkość do kawy. Łatwo się ją przygotowuje, a naprawdę świetnie smakuje. Świetne, słodkawe, kruszące się ciasto z kakao i dodatkami to przepis na prostą i idealną słodkość 🙂
Składniki:
4 jajka w temperaturze pokojowej
170 g cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
90 g mąki ziemniaczanej
160 g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g rozpuszczonego i ciepłego masła
1 ½ łyżki kakao
1 łyżeczka masła do posmarowania formy do pieczenia
1 łyżka bułki tartej do posypania formy do pieczenia
200 g mlecznej czekolady pokrojonej na mniejsze kawałki
100 g gorzkiej czekolady pokrojonej na mniejsze kawałki
40 ml mleka
posiekane orzechy (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Przygotuj formę na babkę (mała forma około 22 cm średnicy). Wysmaruj od środka masłem i posyp bułką tartą i odstaw na bok. Jajka wbij do większej miski, dodaj cukier i cukier wanilinowy. Ubijaj przez około 8 minut, aż masa stanie się puszysta, jasna i gęsta. Dodaj przesianą mąkę pszenną, przesianą mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i delikatnie za pomocą szpatułki wymieszaj na jednolitą masę. Dodaj roztopione ciepłe masło i ponownie wymieszaj. ⅔ masy przelej do formy na babkę, pozostałe ⅓ masy wymieszaj delikatnie z kakao i wlej do formy z jasną masą. Piecz w temperaturze 170°C przez około 40 minut aż do uzyskania suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągnij babkę z formy i ostudź. Aby przygotować polewę czekoladową, w rondelku włóż posiekaną czekoladę, mleko, podgrzej i mieszaj, aż czekolada się rozpuści i uzyska jednolitą masę (jeśli polewa jest za gęsta, dodaj mleko, jeśli jest za rzadkie, po prostu trzymaj ją na ogniu przez dłuższy czas). Zdejmij z ognia i ostudź, następnie równomiernie rozłóż na cieście i posyp posiekanymi orzechami lub ulubionymi dodatkami.
Smacznego!