Tuna Burger – burger ze stekiem z tuńczyka
Burgery często goszczą na moim stole. Są proste w przygotowaniu, można dobrowolnie przygotować różne warianty, a smakują przepysznie. Tym razem przygotowałam przepyszne rybne burgery ze stekiem z tuńczyka, który świetnie współgra ze świeżymi warzywami i smacznym sosem barbecue 🙂
Składniki:
300 g steku z tuńczyka pokrojony na dwie części
sól
pieprz
2 łyżki oliwy
kilka liści sałaty, ja użyłam sałaty lodowej
1 ogórek pokrojony w talarki
1 średni pomidor pokrojony w plastry
1 czerwona cebula pokrojona w plastry
2 bułki
sos barbecue sauce (przepis)
Przygotowanie:
Umyj i oczyść steki z tuńczyka. Osusz ręcznikiem papierowym. Każdy stek natrzyj oliwą z obu stron. Dopraw solą i pieprzem i odstaw na 30 minut. Podgrzej żeliwną patelnię na dużym ogniu. Ułóż steki i smaż przez 3-5 minut z każdej strony. Pokrój bułkę do burgera. Każdą bułkę posmaruj 1-2 łyżkami sosami barbecue. Warzywa ułożyć pojedynczo. Połóż tuńczyka i przykryj bułką. Podawaj na ciepło z frytkami.
Smacznego!