Sos z pomidorami i kolendrą
2020-08-17 / Dania / Zdrowo / Sosy / Wegetariańskie
W różnych daniach najczęściej można spotkać sos czosnkowy, sos barbecue, śmietankowy lub wymieszany majonez z ketchupem, ale warto też spróbować aromatyczny sos z pomidorami i kolendrą. Ten smaczny, pełen witamin, aromatyczny dodatek świetnie pasuje do sajgonek, burrito i innych dań mięsnych 🙂
Składniki:
150 g pomidorków koktajlowych
sok z pół limonki
pół garści kolendry
1 ząbek czosnku zmiażdżony
1 łyżeczka ulubionej musztardy
szczypta soli
2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Włóż do miski blendera pomidory, sok z limonki, kolendrę, czosnek, musztardę, sól i pół łyżeczki oliwy z oliwek. Zmiksuj na jednolitą masę. Dodaj resztę oliwy i ponownie wymieszaj przez chwilę. Sos możesz udekorować liśćmi kolendry 🙂
Smacznego!