Taco z miksem sals
Taco to meksykańskie danie często przygotowywane jako przystawkę lub przekąskę. Głównym jego składnikiem jest mięso wołowe. W mojej wersji mięsa jednak nie ma, jest to taco wegetariańskie z różnym miksem sals: słodkawych, lekko słonych czy ostrych i już od osoby nakładającej zależy jakie proporcje chce. Proste w przygotowaniu, bogate w różnorodne smaki i pięknie prezentujące się danie 🙂
Składniki:
Opakowanie tacos (12 sztuk)
Salsa marchewkowa:
1 marchewka pokrojona we wstążki za pomocą obieraczki
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka oliwy
6-7 ziaren kolendry zmiażdżonej
1 łyżeczka sezamu
Salsa chili:
1 łyżka zielonej pietruszki posiekanej
1 papryczka chili pokrojona w kostkę (jeśl chcesz mniej ostrą salsę to usuń pestki)
1 mała cebula pokrojona w piórka
1 mały pomidor pokrojony w kostkę
szczypta soli
Salsa jabłkowo – ogórkowa
1 łyżka zielonej pietruszki posiekanej
1 ogórek gruntowy pokrojony w kostkę
1 małe jabłko pokrojone w kostkę (bez pestek)
sok z pół limonki
szczypta soli
Przygotowanie:
Przygotuj trzy miski. Składniki na salsy razem wymieszaj tak, aby otrzymać trzy różne salsy. Weź jedno tako i nakładaj po trochu każdej salsy. Ja na dno dawałam salsę marchewkową, w środku salsę chili i na wierzch salsę jabłkowo – ogórkową. Powtarzaj czynność aż się najesz lub do wyczerpania składników 🙂
Smacznego!