Słodko kwaśna polędwica wieprzowa
Słodko kwaśny sos zawsze kojarzy mi się z domową azjatycką kuchnią, ale też widzę że w Polsce jest bardzo popularna. Tym razem zapraszam na spróbowanie pysznej i aromatycznej wieprzowiny w azjatyckim sosie 🙂

Składniki:
1 polędwica wieprzowa oczyszczona z błonek i pokrojona w 0,5 cm plastry
2 cm obranego i posiekanego imbiru
1 papryczka chili oczyszczona z pestek i posiekana
3 ząbki czosnku posiekane
50 ml oleju rzepakowego
4 cebule dymki
1 mała papryka czerwona (pokrojona w plastry)
1 mała papryka żółta pokrojona w plastry (można zastąpić czerwona papryką)
1 mała papryka zielona pokrojona w plastry (można zastąpić czerwona papryką)
1 puszka ananasów (ananas pokrojony w kawałki, sok z ananasów też zostanie wykorzystany)
3 łyżki sosu sojowego
sól do smaku
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Posiekane chili, czosnek i imbir wymieszaj z olejem. Marynatę wymieszaj z pokrojoną polędwiczką i zostaw w lodówce na całą noc. Podgrzej patelnię (lub wok) bez oleju. Usmaż odsączoną polędwiczkę z każdej strony na brązowy kolor. Odstaw na bok. Na tej samej patelni wlej pozostałą marynatę. Podsmaż dymkę i papryki przez 3 minuty. Dodaj ananas pokrojony w kawałki i smaż przez kolejne 2 minuty. Zalej sokiem z ananasów i doprowadź do wrzenia. Mąkę wymieszaj z zimną wodą i dodaj do woka by zagęścić sos. Gdy sos się zagęści dodaj polędwiczkę i sos sojowy. Gotuj razem przez 5 minut od czasu do czasu mieszając. Dopraw do smaku solą. Podawaj z ryżem 🙂
Smacznego!

