Nadziewane muszle makaronowe w sosie pomidorowym
Pyszny makaron muszelkowy nadziewany szpinakiem, ser o bogatym smaku razem z sosem pomidorowym, który sprawiają, że to danie smakuje wyjątkowo. Wymaga trochę cierpliwości podczas nadziewania, ale danie jest wspaniałe ze względu na niesamowity smak! Świetny przepis na zaimponowanie bliskim! 🙂
Składniki:
250 g makaronu muszli ugotowanych według instrukcji na opakowaniu
450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego i rozmrożonego
250 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
250 g sera ricotta
1 średnia cebula drobno posiekana
4 ząbki czosnku drobno posiekane
350 ml passaty pomidorowej
2-3 łyżki startego sera mozzarella
łyżeczka słodkiej papryki
½ łyżeczki oregano
½ łyżeczki bazylii (może być suszona lub świeża posiekana)
½ łyżeczki cukru
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Na patelni bez oleju podsmaż boczek na chrupiąco, powinny mieć złoty kolor. Przełóż boczek bez tłuszczu do miski. Na tłuszczu z boczku podsmaż 3 ząbki posiekanego czosnku i cebulę. Gdy cebula lekko się zeszkli dodaj szpinak i smaż razem przez około 5 minut. Po tym czasie dodaj ricottę i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszaj, dopraw pieprzem i smaż razem przez chwilę, aż odparuje woda i składniki ładnie się połączą. Odstaw do ostygnięcia aby wygodniej faszerować muszle. Na innej patelni wlej passatę, dodaj słodką paprykę, bazylię, oregano, cukier, pozostały czosnek, pieprz i sól, całość dokładnie wymieszaj i duś przez około 5 minut. Przelej sos pomidorowy do naczynia żaroodpornego. Muszle faszeruj jedną łyżką szpinakowego farszu i układaj w naczyniu żaroodpornym w sosie pomidorowym. Posyp całość usmażonym boczkiem i serem mozzarella. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 15 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika udekoruj zapiekanką liśćmi bazylii 🙂
Smacznego!