Pyszny i prosty w przygotowaniu deser bardzo podobny do deseru z mango. Wspaniałe truskawki, kleisty ryż z kremowym, aromatycznym mleczkiem kokosowym to połączenie idealne. Zachwyć swoich domowników tym niezwykle prostym, ale bardzo smacznym deserem 🙂

Składniki:

1 ½ szklanki kleistego ryżu
2 szklanki wody
1 puszka mleka kokosowego
⅓ szklanki cukru
¼ łyżeczki soli
1 łyżka sezamu lekko prażonego
200 g truskawek

Przygotowanie:

W garnku połącz ryż i wodę i doprowadź do wrzenia. Przykryj garnek i ustaw mały ogień, gotuj przez 15-20 minut lub do czasu, kiedy ryż wchłonie wodę .Podczas oczekiwania na ryż wymieszaj w rondelku mleko kokosowe, cukier, sól i podgrzej na średnim ogniu doprowadzając do wrzenia. Gotuj i mieszaj, aż cukier się rozpuści. Zdejmij z ognia. Odstaw ¼ szklanki mieszanki z mleczkiem kokosowym, aby dodać do gotowego dania. Wymieszaj ryż z resztą mleka kokosowego aż do uzyskania konsystencji owianki. Przykryj i odstaw na godzinę, aż ryż wchłonie mleczko. Pokrój truskawki i rozgnieć za pomocą widelca. Przełóż na talerz do serwowania razem z porcją ryżu. Polej pozostałą mieszanką mleczka kokosowego i posyp sezamem 🙂

Smacznego!

mleczko kokosowe, proste przepisy, szybki przepis, ryż, sól, sezam, truskawki, cukier, woda

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
23 − 5 =