Ryby są naprawdę smaczne i zdrowie, dlatego warto je dodać do swojego menu obiadowego. Tym razem przygotowałam pyszny filet z aromatycznymi i pikantnymi przyprawami, które świetnie podkreślają smak ryby. Proste i pyszne danie idealne dla każdego 🙂

Składniki:

400 g pstrąga tęczowego, filet
2 łyżki oliwy
½ limonki (skóra i ok)
4 ząbki czosnku posiekane
½ łyżeczki chilli w proszku
¼ łyżeczki pieprzu cayenne
1 łyżeczka słodkiej papryki
¼ łyżeczki kminku
1 łyżeczka suszonej pietruszki
½ łyżeczki oregano
¼ łyżeczki soli
¼ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
150 g pomidorów koktajlowych przekrojonych na pół
1 cebula pokrojona w plastry
gałązka świeżego rozmarynu

Przygotowanie:

Umyj dokładnie rybę i osusz papierowym ręcznikiem. W małej misce wymieszaj wszystkie przyprawy z oliwą, skórką z limonki i sokiem. Natrzyj rybę przyprawami i dobrze obtocz ją. Wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut, aby smaki się wymieszały. Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Marynowaną rybę przełożyć do naczynia żaroodpornego. Połóż pomidory koktajlowe i cebulę z każdej strony ryby. Dodaj plasterki limonki i gałązki rozmarynu. Piecz przez 20-25 minut. Podawaj z frytkami 🙂

Smacznego!

papryczka chili, papryczka chili, proste przepisy, ryba, czosnek, limonka, oliwa, cebula, oregano, piekarnik, pietruszka, pieprz, rozmaryn, sól, pomidor, pstrąg

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
14 − 8 =