Makaron noodles w sosie sojowym i warzywami
Szybki, prosty i niezwykle smaczny przepis. Makaron noodle z sosem sojowym i warzywami to kompozycja idealna. Z dodatkiem mięsa potrafi przenieść danie na zupełnie inny, niesamowity poziom, danie jednak jest też świetne samo w sobie 🙂
Składniki:
200 g makaronu mie noodles ugotowanego według instrukcji na opakowaniu
1 mała cebula pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku pokrojonych w kostkę
250 g mrożonej mieszanki chińskiej (mogą być też świeże pokrojone warzywa)
1 czubata łyżka masła
6 łyżek sosu sojowego
12 kawałków suszonej żurawiny
pieprz do smaku
Przygotowanie:
Na średnim ogniu podgrzej mrożone warzywa na suchej patelni. Gdy woda odparuje, a warzywa będą rozmrożone, czyli po około 7 minutach, przenieś warzywa na oddzielne naczynie. Jeśli masz świeże warzywa pomiń wcześniejsze kroki. Rozpuść masło na tej samej patelni tak, aby wrzało i nabrało lekko brązowy kolor. Dodaj cebulę i czosnek, podsmaż chwilę. Dodaj warzywa i smaż razem przez 2 minuty. Dodaj żurawinę i całość wymieszaj. Dodaj makaron, całość dokładnie wymieszaj i podgrzej. Polej sosem sojowym i dokładnie wymieszaj. Dopraw pieprzem i ponownie wymieszaj. Przygotowane danie można jeść bez dodatku, lub razem z mięsem, jak na przykład kaczką 🙂
Smacznego!