Z ciastem snickers pierwszy raz spotkałam się dopiero w Polsce. Na początku myślałam, że deser ten jest stworzony na bazie popularnych batoników, jednak co najwyżej niektóre składniki są podobne. Ciasto to jest proste w wykonaniu, niezwykle smaczne i do tego tworzymy piękny przekładaniec. Jedno z moich ulubionych ciast 🙂

Składniki:

Ciasto:

600 g mąki pszennej przesianej
200 g zimnego masła pokrojonego na mniejsze kawałki
2 duże jajka
2 żółtka z dużych jajek
90 g cukru
2 łyżki mleka
4 łyżki miodu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej

Warstwa budyniowa:

1 opakowanie budyniu śmietankowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
500 ml mleka

Warstwa kajmakowa:

200 g masy kajmakowej

Wierzch:

100 g masła
4 łyżki miodu
250 g orzechów (u mnie migdały, orzechy ziemne i orzechy włoskie)

Przygotowanie:

Ciasto:

Wszystkie składniki ciasta przełóż do miski i wyrób z nich jednolitą masę. Podziel wyrobione ciasto na 3 równe porcje (mniej więcej 380g każda porcja), owiń w folię i wstaw do lodówki na godzinę. Rozgrzej piekarnik do 170°C (góra – dół). Formę / blaszkę o wymiarach 30×24 wyłóż papierem do pieczenia, równomiernie wyłóż ciasto i piecz przez około 12 minut. Jeśli masz trzy formy to możesz wszystkie kawałki ciasta upiec razem, jeśli nie to piecz pojedynczo, ważne by wszystkie warstwy ciasta były równe. Upieczone ciasto wyciągnij z formy i pozostaw do ostygnięcia. Uważaj podczas wyciągania bo ciasto łatwo można złamać.

Warstwa budyniowa:

400 ml mleka zagotuj na wolnym ogniu. W 100 ml mleka dokładnie wymieszaj budyń i mąkę. Gdy mleko się zagotuje dodaj mieszankę budyniową i gotuj razem na wolnym ogniu przez kilka minut, aż całość zgęstnieje. Pozostaw do ostygnięcia.

Wierzch:

Masło, miód i orzechy wstaw do rondla, podgrzewaj, aż masło i miód się rozpuszczą i połączą razem z orzechami.

Składanie:

Wcześniej użytą formę do pieczenia wyłóż pierwszą warstwę ciasta. Równomiernie posmaruj masą budyniową. Połóż delikatnie drugą warstwę ciasta i ponownie równomiernie posmaruj masą kajmakową. Na masę kajmakową daj ponownie ciasto i całość wyłóż ciepłą, orzechową mieszanką. Wstaw do lodówki na godzinę.

Smacznego!

masło, butterscotch, jajko, mąka, miód, kajmak, mleko, orzech, piekarnik, orzechy, mąka ziemniaczana, pudding, soda, cukier, słodkości, wanilia, orzech włoski

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
18 − 2 =