Krewetkowe mac & cheese
Mac & cheese, czyli po prostu makaron z serem, to bardzo popularne danie na całym świecie, w szczególności w Stanach Zjednoczonych. Tutaj jednak wprowadzamy przepis na wyższy poziom, gdzie głównym składnikiem nie jest tylko ser, ale także krewetki, które dodają dodatkowego interesującego i pysznego smaku. Świetny przepis na specjalną okazję dla dużej rodziny, a w szczególności dla miłośników sera i owoców morza 🙂
Składniki:
1 kg surowych krewetek oczyszczonych z jelita
2 średnie cebule drobno posiekane
4 ząbki czosnku drobno posiekane
50g masła
200 ml białego wina
70 g sera cheddar startego
70 g sera parmezan startego
70 g sera żółtego startego
50 g mąki
1 litr mleka
2 łyżeczki musztardy
400 g makaronu
pęczek zielonej pietruszki i łyżka posiekanej pietruszki do posypania
kilka listków świeżej bazylii
½ łyżeczki pieprzu cayenne
1 mała szczypta szafranu
sól i pieprz
bułka tarta do posypania wierzchu
Przygotowanie:
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzuć pietruszkę i bazylię, a po 1 minucie krewetki. Gotuj krewetki przez 4 minuty. Wyciągnij i odstaw do ostygnięcia. Na dużej i głębokiej patelni rozpuść na małym ogniu masło. Dodaj cebulę, czosnek, szafran i pieprz cayenne. Gotuj przez około 10 minut, aż cebula zmięknie (nie smaż na brązowy kolor). Po tym czasie dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj, aż powstanie zasmażka. Zalej winem, zamieszaj i doprowadź do wrzenia. Dodaj mleko i musztardę i dokładnie wymieszaj. Całość gotuj przez 10 minut. Przez ten czas przygotuj krewetki. Obierz je z pancerza, usuń głowę i ogon. Z głowy możesz wycisnąć sok i kawałki mięsa, dodadzą potrawie słodkości. Posiekaj mięso krewetek na drobne kawałki. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu zostawiając trochę wody (pół szklanki). Rozgrzej piekarnik do 180°C. Sos zdejmij z ognia, dodaj makaron, mięso, ser żółty i cheddar i dokładnie wszystko wymieszaj. Dodaj sól i pieprz do smaku i ponownie wymieszaj. Jak sos jest za gęsty dodaj wodę, sos zgęstnieje podczas pieczenia. Wszystko przenieś do naczynia do pieczenia, posyp 1 mm warstwą bułki tartej i na wierzch daj starty parmezan. Piecz przez 35 minut aż do uzyskania złotego koloru, pod koniec pieczenia możesz dodać krewetki na wierzch do dekoracji. Posyp posiekaną pietruszką. Danie jest gotowe 🙂
Smacznego!