Klasyczne spaghetti dusi się kilka godzin, aby uzyskać doskonały smak tak jak w przepisie na spaghetti Bolognese. Jednak czasem ma się ochotę na makaron, a głód nie pozwala na długie oczekiwanie. Dlatego warto też zapoznać się z przepisem na szybsze, a równie smaczne danie pomidorowe z makaronem spaghetti 🙂

Składniki:

500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 cebula pokrojona w drobną kostkę
2 ząbki czosnku posiekane
4-5 łyżek przecieru pomidorowego
1 puszka krojonych pomidorów
1 średnia marchewka pokrojona w kostkę
sól i pieprz do smaku
pół łyżeczki suszonej bazylii
3/4 łyżeczki suszonego oregano
pół łyżeczki cukru
liście bazylii do dekoracji
starty ser do posypania
300 g makaronu spaghetti ugotowanego al dente wg instrukcji na opakowaniu + ¼ szklanki wody z gotowania makaronu
oliwa lub olej do smażenia

Przygotowanie:

Na średnim ogniu na patelni podgrzej oliwę. Dodaj cebulę i podsmaż, aż uzyska szklany kolor i będzie miękka (ale nie brązowa). Dodaj czosnek i smaż razem przez minutę na wolnym ogniu. Dodaj marchewkę i ponownie smaż przez 2 minuty. Dodaj mięso i smaż, aż mięso zmieni kolor od czasu do czasu mieszając. Dodaj bazylię, oregano, pieprz i sól i dokładnie wymieszaj. Zalej wszystko pomidorami z puszki razem z zalewą i przecierem pomidorowym. Dodaj cukier i dokładnie wymieszaj. Duś około 20 minut aż sos się zredukuje. Do sosu dodaj makaron i troszkę wody z makaronu. Gotuj razem przez 1-2 minuty. Podawaj z serem i bazylią.

Smacznego!

bazylia, marchewka, ser, proste przepisy, szybki przepis, czosnek, włoskie, olej, oliwa, cebula, makaron, wieprzowina, cukier, sos pomidorowy, pomidor

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
30 ⁄ 3 =