Zaskocz wszystkich domowników małą łódeczką z jajkiem, w której ukryte są dodatkowe smaki sera i szynki. Doskonały sposób zarówno na rozpoczęcie dnia poprzez śniadanie, jak i zakończenie dania jedząc kolacje. Po takim jedzeniu na pewno nie będziesz chodził głodny 🙂

Składniki:

1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki ciepłej wody
pół łyżeczki suszonych drożdży
szczypta soli
szczypta cukru
łyżeczka oliwy
2 plasterki szynki
2 plasterki żółtego sera (na przykład cheddar)
70 g sera mozzarella
40 g sera feta
3 jajka
szczypiorek
pieprz

Przygotowanie:

Do miski przesiej mąkę, dodaj drożdże, sól, cukier, oliwę i wodę. Wymieszaj składniki, a potem wyrabiaj ciasto około 10 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Pozostaw w misce przykrytą szmatką do wyrośnięcia na godzinę (lub dłużej jeśli ciasto nie wyrośnie conajmniej dwa razy) w ciepłym miejscu. Szynkę i sery pokrój na mniejsze kawałki i wymieszaj. Wyrośnięte ciasto podziel na 2 kawałki i rozwałkuj na okrągłe placki o grubości mniej więcej pół centymetra. W środku ciasta nałóż mieszankę sera i szynki. Zawijamy przeciwległe boki tak, aby połączenie utworzyło kształt łódki, zlepiamy końcówki tak aby się nie rozpadły. Roztrzepujemy jedno jajko i smarujemy ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do 220ºC (góra – dół) i pieczemy nasze łódeczki przez około 15 minut. Po tym czasie otwieramy piekarnik, lekko ugniatamy farsz łyżką i dodajemy na środek naszych łódek jajko. Wstawiamy ponownie do piekarnika na 4-5 minut aż białko się zetnie, a żółtko będzie płynne. Wyciągamy z piekarnika i posypujemy pieprzem i szczypiorkiem.

Smacznego!

pieczywo, chaczapuri, ser, ciasto, jajko, szynka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
24 − 12 =