Wątróbka to świetny sposób na proste, pyszne i tanie danie. Tym razem danie będzie w stylu filipińskim, gdzie smak wątróbki zostanie podkreślone przez znane w kuchni azjatyckiej składniki jak imbir, sos sojowy czy sos ostrygowy. Wątróbka wychodzi miękka i soczysta, a dodatkowe składniki idealnie podkreślają jej smak 🙂

Składniki:

500 g wątróbki drobiowej oczyszczonej
1 kawałek imbiru pokrojonego w plastry
2 ząbki czosnku posiekane
1 duża cebula pokrojona w plastry
1 czerwona papryka pokrojona w paski
½ szklanki wody
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki sosu ostrygowego
2 łyżki sosu z limonki
sól i pieprz
olej do smażenia

Przygotowanie:

Rozgrzej olej na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj imbir, czosnek, cebula i paprykę. Duś i mieszaj przez 5 minut, aż papryka i cebula zaczną mięknąć. Dodaj wątróbkę, wodę, sos sojowy, sos ostrygowy i sok z limonki. Gotuj i mieszaj przez 10 minut lub do zgęstnienia sosu. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z ugotowanym ryżem 🙂

Smacznego!

azjatyckie, papryka, kurczak, proste przepisy, filipińskie, czosnek, imbir, limonka, wątróbka, olej, cebula, sos ostrygowy, pieprz, sól, sos sojowy, woda

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
20 − 11 =