Kotleciki z łososia z salsą
Łosoś to jedna z ulubionych ryb w moim domu. Smażony, pieczony, czy nawet w pomidorach łosoś to stałe dania w naszym menu, ale naszym ulubionym daniem są kotleciki. Razem z salsą tworzą idealną kompozycję smaków, a bez salsy świetnie nadają się jako przekąska dla najmłodszych 🙂
Składniki:
500 g filetu z łososia
250 g ziemniaków
1 świeża papryka chili
cebula dymka
kilka gałązek świeżej pietruszki
skórka z jednej cytryny
½ łyżeczki czosnku granulowanego
świeżo zmielony pieprz
sól
oliwa
Salsa
Składniki:
1 czerwona papryka, pokrojona w ćwiartki i pozbawiona nasion
10 pomidorków koktajlowych
1 świeże czerwone chili, przekrojone wzdłuż na pół i pozbawione nasion
cebula dymka
kilka liści świeżej bazylii
2 łyżki oliwy
sok z połowy cytryny
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ugotuj ziemniaki w dużym garnku z osoloną wodą i gotuj przez 15-20 minut. Odcedź ziemniaki i włóż do miski. W tym samym czasie ugotuj łososia na parze przez 10-15 minut i ostudzić. Usuń skórę z łososia i dodaj mięso do ziemniaków. Dodaj czosnek granulowany oraz szczyptę soli i pieprzu, wymieszaj i zagnieć razem. Drobno posiekaj chili, dymkę, natkę pietruszki, skórkę cytryny i włóż do miski. Wymieszaj je wszystkie razem, aż dobrze się połączą. Podziel na porcje i z każdej uformuj kotleciki. Wstaw do lodówki na 2 godziny lub najlepiej na noc. Rozgrzej olej na patelni na dużym ogniu. Smaż każdego kotlecika przez 5-6 minut z obu stron lub do momentu, aż będą chrupiące i złote.
Przygotowując salsę, rozgrzej olej w dużej patelni na dużym ogniu. Usmaż paprykę, chili i pomidory. Pozostaw do schłodzenia. Po ostygnięciu posiekaj podsmażone warzywa, dymkę, bazylię i włóż do miski. Dodaj sok z cytryny, oliwę z oliwek oraz szczyptę soli i pieprzu. Ułóż kotleciki z łososia na talerzu i podawaj je salsą 🙂
Smacznego!