Mazurek to tradycyjne polskie wielkanocne ciasto, które można stworzyć w różnych smakowych wariancjach, wszystko zależy od Ciebie 🙂 Świetnie nadaje się też jako dekoracja wielkanocnego stołu. Warto także przygotować mazurek w zwykły dzień, nie tylko podczas Wielkanocy, bo świetnie pasuje do popołudniowej herbaty lub kawy 🙂

Składniki:

300 g mąki
150 g zimnego masła
80 g cukru pudru
1 duże jajko
dżem truskawkowy
200 g domowego karmelu (przepis)
migdały, orzechy laskowe i włoskie jako dodatki

Przygotowanie:

Do miski wsyp mąkę, masło, cukier puder i jajko. Wymieszaj je wszystkie razem, aż dobrze się połączą. Możesz użyć miksera lub możesz to zrobić ręcznie. Gdy ciasto zacznie się formować, ugniataj je lekko i uformuj okrągły kształ. Owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na conajmniej 30 minut. Po tym czasie przez chwilę ugniataj ciasto, aby zmiękło. Rozwałkuj i pokrój na prostokątny kształt. Pozostałe ciasto rozwałkuj i ułóż obręcz w okół prostokątnego ciasta, a następnie udekoruj je naciskając widelcem. Rozłóż dżem truskawkowy na cieście i upiecz ciasto w temperaturze 180ºC przez 20-25 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudzić. Po ostygnięciu rozprowadzić polewę karmelową i posypać orzechami. Możesz również użyć kajmak lub rozpuszczonej czekolady, a wierzch możesz udekorować ulubionymi orzechami i suszonymi owocami 🙂

Smacznego!

migdały, masło, ciasto, karmel, wielkanoc, jajko, mąka, dżem, orzech, cukier puder, orzech włoski

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
3 × 3 =