Rosół
Najbardziej popularna zupa w Polsce. Najczęściej podczas niedzielnych obiadów gości na polskich stołach. Potrawa ta przypomina mojemu mężowi czas dzieciństwa, kiedy wracał z kościoła do domu, gdzie zastał zapach domowego rosołu przygotowanego przez jego Mamę. Nasza mała Ola uwielbia tę zupę i zajada, że aż jej się uszy trzęsą. Potrawa ta dosłownie sama się robi, trzeba tylko cierpliwie czekać 🙂
Składniki:
1 ćwiartka kurczaka (lub porcja rosołowa)
3 żeberka wieprzowe (można pominąć, ale dodaje dodatkowy smak)
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
cebula
kawałek pora
2 gałązki natki pietruszki
1 łyżeczka soli
2 ziarenka ziela angielskiego
4 ziarenka pieprzu
2 liście laurowe
2 litry wody
Przygotowanie:
Kurczaka i żeberka umyj i włóż do dużego garnka. Zalej mięso wodą, dodaj sól i na średnim ogniu doprowadź do gotowania. Gdy potrawa zacznie się gotować, zmniejsz ogień i usuń wydzielającą się szumowinę. Gotuj rosół tak, aby powoli pyrkał przez 1,5 godziny. Przez ten czas przygotuj warzywa, opłucz je. Obierz marchewkę, pietruszkę i seler. Cebulę należy przypalić (jeśli nie masz ognia to możesz zrobić to na mocno rozgrzanej patelni bez oleju). Wszystkie warzywa oraz resztę przypraw dodać do wywaru i dalej gotować na małym ogniu przez 1,5 godziny. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą. Podawać z makaronem, kawałkiem świeżej natki pietruszki, pokrojoną marchewką z rosołu oraz z mięsem z zupy.
Smacznego!
Uwielbiam!
🙂