Caldereta to pyszne żeberka w stylu filipińskim. Potrawa ta zawsze była przygotowana przez moją rodzinę podczas specjalnych okazji. Najlepszą wersję calderety przygotowuje mój Wujek Liniel i od niego dostałam ten rodzinny przepis. Mój mąż uwielbia te żeberka i codziennie pyta mnie, kiedy zrobię mu ponownie “filipińskie żeberka” 🙂

Składniki:

1 kg wieprzowych żeberek pokrojonych na 1,5 cm
2 ząbki czosnku posiekane (połowa do marynaty)
1 średnia czerwona cebula pokrojona w kostkę (połowa do marynaty)
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki soku z limonki
4 małe ogórki kiszone
1 czerwona papryka pokrojona w dużą kostkę
2 średnie marchewki pokrojone w dużą kostkę
3 średnie ziemniaki pokrojone w ćwiartki
250g przecieru pomidorowego
280g ananasa w kawałkach z zalewą
150g oliwek
sól i pieprz
60g sera cheddar, startego
olej do smażenia

Przygotowanie:

Włóż pokrojone żeberka do dużej miski. Wymieszaj z sosem sojowym, limonką, połową czosnku, połową cebuli, solą,pieprzem i marynuj co najmniej przez godzinę. Na średnim ogniu rozgrzej olej na garnku z grubym dnem. Podsmaż resztę cebuli i czosnku. Dodaj marynowane żeberka i gotuj razem przez około 10 minut aż mięso uzyska jasnobrązowy kolor. Dodaj ananasa z zalewą, ser, przeciem pomidorowy i wszystko wymieszaj. Przykryj garnek i gotuj 30 minut aż mięso będzie miękkie. Dodaj ziemniaki i marchewkę, wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez kolejne 10 minut. Dodaj paprykę, ogórki i oliwki i ponownie gotuj przez 8 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z gorącym ryżem.

Smacznego!

papryka, caldereta, marchewka, ser, czosnek, limonka, oliwki, cebula, ogórek kiszony, ananas, wieprzowina, ziemniaki, sos sojowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
20 − 8 =