Klarowny barszcz
Bardzo prosty przepis na tradycyjny barszcz czerwony bez zakwasu. Świetnie nadaje się jako potrawa podawana razem z uszkami, pierogami czy też ziemniakami. Do tego ze składników można potem stworzyć pyszną sałatkę. Barszcz jest pyszny i można go także wypić w kubku jako dodatek do dań 🙂
Składniki:
½ kg buraków obranych i pokrojonych w plastry
2 litry bulionu warzywnego
3 ząbki czosnku zmiażdżone
1 łyżka octu
4 kawałki suszonych grzybów zmiażdżonych na proszek
½ łyżeczki suszonego majeranku
5 ziaren pieprzu
sól, pieprz, cukier, ocet do smaku
Przygotowanie:
Bulion zagotować i dodać do niego buraki, łyżkę octu, czosnek, grzyby, pieprz. Gotuj pod przykryciem przez godzinę na małym ogniu. Po tym czasie przecedź zupę przez drobne sitko z gazą lub tetrą. Warzywa po przecedzeniu możesz wykorzystać do sałatki z buraczków. Dopraw zupę do smaku majerankiem, cukrem solą, pieprzem i octem. Świetnie smakuje z uszkami 🙂
Smacznego!