Uszka wigilijne to jedno z najpopularniejszych dodatków do barszczu czerwonego podczas Świąt Bożego Narodzenia. Jest to nieduży kawałek ciasta z farszem zawierającym grzyby i kapustę. Świetnie pasują właśnie do zupy, jak i także są smaczne po ugotowaniu. Obowiązkowo na polskim świątecznym stole 🙂

Farsz:

Składniki:

40 g suszonych grzybów (u mnie podgrzybki)
450 g kapusty kiszonej przepłukanej i posiekanej
1 średnia cebulą pokrojona w drobną kostkę
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:

Grzyby dokładnie umyj, przenieś do miski, zalej zimną wodą z kranu i przykryj. Pozostaw na całą noc w suchym i chłodnym miejscu, dzięki czemu grzyby wchłoną wodę i lekko napuchną. Wodę z grzybów przelej do naczynia, spróbuj kropelkę by sprawdzić, czy woda nie jest gorzka, jeśli nie to nada się do kapusty. Osusz grzyby i pokrój w kostkę. Na wolnym ogniu na patelni podsmaż cebulę, nie na brązowy kolor bo będą gorzkie. Po około 8 minutach możesz dodać grzyby i smaż przez 2 minuty razem. Włóż kapustę do garnka, zalej wodą z grzybów lub wodą z kranu (mniej więcej półtorej szklanki wody zalewy wystarczy). Dodaj pozostałe składniki oraz usmażoną cebulę z grzybami. Przykryj garnek i zagotuj, na małym ogniu gotuj przez godzinę od czasu do czasu mieszając (co 10 minut). Po tym czasie zdejmij przykrywkę i gotuj aż do odparowania wody. Po ostudzeniu farsz jest gotowy do użycia.

Ciasto:

Składniki:

350 g mąki pszennej przesianej przez sitko
35 g masła
125 ml wody
1 jajko
szczypta soli
mąka do podsypania blatu

Przygotowanie:

Wodę zagotuj i dodaj do niej masło by się roztopiło. Do mąki dodaj sól, dolej mieszankę wody i masła ciągle mieszając łyżką. Dodaj jajko i wymieszaj składniki. Posyp blat mąką i wyrabiaj ciasto przez 5 minut, aż będzie jednolite. Przykryj folią aby nie wyschło i odstaw na 30 minut, by ciasto odpoczęło. Blat posyp mąką i rozwałkuj kawałek ciasta na grubość około 2mm (pozostałe ciasto trzymaj pod przykryciem, żeby nie wyschło). Za pomocą szklanki lub okrągłego naczynia wytnij kółko z ciasta i nałóż na nie farsz. Zlep dokładnie brzegi uważając, żeby farsz nie wszedł pomiędzy ciasto, bo pierogi mogą się rozpaść podczas gotowania. Z pieroga uformuj uszko łącząc oba końce. Uszka możesz układać na stolnicy. Przez ten czas zagotuj wodę z dużą szczyptą soli. Gdy woda będzie mocno bulgotać dodaj partiami pierogi. Gotuj je przez 2 minuty po wypłynięciu 🙂

Smacznego!

ziele angielskie, liść laurowy, masło, kapusta, jajko, mąka, pieczarki, cebula, pieprz, sól, zupa, cukier, woda

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
46 ⁄ 23 =