Makaron z klopsikami i sosem śmietanowym
Makarony bardzo często goszczą w mojej kuchni, bo łatwo nimi wyżywić całą rodzinę i można przygotować bez większych problemów pyszne danie. Tym razem przedstawiam Wam bardzo prosty przepis na świetny makaron w aromatycznym i gęstym sosie śmietanowym z soczystymi klopsikami 🙂
Składniki:
400 g mielonego mięsa wołowego
250 g mielonego mięsa wieprzowego
1 średnia cebula bardzo drobno posiekana lub zblendowana
2 ząbki czosnku drobno posiekany lub zblendowany razem z cebulą
1 jajko
80 g bułki tartej
5 łyżek mleka
spora ilość soli i pieprzu do smaku
40 g masła
2 łyżki mąki
200 ml bulionu warzywnego
200 ml bulionu wołowego
150 ml gęstej śmietany 18%
2-3 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżeczka ulubionej musztardy
olej do podsmażenia
2 łyżki natki pietruszki posiekanej
250 g makaronu spaghetti ugotowanego według instrukcji na opakowaniu
Przygotowanie:
Do miski włóż mięso, cebulę z czosnkiem, jajko, bułkę tartą, mleko, sól, pieprz i wszystkie składniki dokładnie wymieszaj na jednolitą masę. Uformuj małe mięsne kulki i układaj je na czystym talerzu. Przykryj folia spożywczą i wstaw do lodówki na 2 godziny (ja wstawiłam na noc), dzięki temu klopsiki zachowają kształt. Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu i smaż klopsiki aż się zarumienią z każdej strony. Przenieś klopsiki do naczynia żaroodpornego i piecz pod przykryciem w temperaturze 170°C przez około 30 minut. Przez ten czas przygotuj sos śmietanowy. Na patelni na średnim ogniu rozpuść masło. Dodaj mąkę i smaż przez 2 minuty, aż masło dobrze się połączy z mąką. Całość zalej oba bulionami i energicznie mieszaj na gładki sos. Dodaj śmietanę, sos sojowy, pietruszkę i musztardę, zagotuj. Duś na wolnym ogniu aż sos się ładnie zagęści. Pod koniec gotowania sosu dodaj pulpety i duś razem przez 5 minut, aby składniki się przegryzły. Możesz wymieszać makaron z sosem lub podać makaron polany sosem z pulpetami i posypać pietruszka, obie wersje są pyszne 🙂
Smacznego!