Panna cotta to tradycyjna śmietankowa “babeczka”, która pochodzi z Włoch. Jest to jeden z prostszych deserów, jeden z piękniejszych i oczywiście jeden z najsmaczniejszych. Świetny smak z dodatkiem owocowego sosu tworzą deser idealny deser 🙂

Składniki:

250 ml śmietanki 30%
250 ml mleka
4 łyżki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 płaskie łyżki żelatyny uniwersalnej w proszku
4 łyżki zimnej wody

Dodatkowo:

sos truskawkowy (przepis)

Przygotowanie:

Żelatynę dokładnie wymieszaj z wodą i odstaw na parę minut, aby powstała żelkowa masa. Przez ten czas pozostałe składniki wstaw do rondla i powoli zagotuj, aż zacznie bulgotać. Ściągnij mieszankę śmietankową z ognia, odczekaj minutę i dodaj powstały żelek z żelatyny. Całość dokładnie wymieszaj aby nie powstały grudki. Przelej do form i odstaw do ostygnięcia. Po tym czasie wstaw do lodówki na kilka godzin, aby deser się ściął. Podawaj z sosem truskawkowym lub ulubionymi dodatkami. Jeśli chcesz wyciągnąć panna cottę z naczynia wstaw deser do gorącej wody, aby brzegi deseru odkleiły się. Uważaj, aby woda nie dostała się do środka i aby deser nie roztopił się za mocno.

Smacznego!

krem, kremowy, proste przepisy, żelatyna, włoskie, mleko, cukier, śmietanka, słodkości, cukier wanilinowy, woda

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
1 × 22 =