Panna Cotta
Panna cotta to tradycyjna śmietankowa “babeczka”, która pochodzi z Włoch. Jest to jeden z prostszych deserów, jeden z piękniejszych i oczywiście jeden z najsmaczniejszych. Świetny smak z dodatkiem owocowego sosu tworzą deser idealny deser 🙂
Składniki:
250 ml śmietanki 30%
250 ml mleka
4 łyżki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 płaskie łyżki żelatyny uniwersalnej w proszku
4 łyżki zimnej wody
Dodatkowo:
sos truskawkowy (przepis)
Przygotowanie:
Żelatynę dokładnie wymieszaj z wodą i odstaw na parę minut, aby powstała żelkowa masa. Przez ten czas pozostałe składniki wstaw do rondla i powoli zagotuj, aż zacznie bulgotać. Ściągnij mieszankę śmietankową z ognia, odczekaj minutę i dodaj powstały żelek z żelatyny. Całość dokładnie wymieszaj aby nie powstały grudki. Przelej do form i odstaw do ostygnięcia. Po tym czasie wstaw do lodówki na kilka godzin, aby deser się ściął. Podawaj z sosem truskawkowym lub ulubionymi dodatkami. Jeśli chcesz wyciągnąć panna cottę z naczynia wstaw deser do gorącej wody, aby brzegi deseru odkleiły się. Uważaj, aby woda nie dostała się do środka i aby deser nie roztopił się za mocno.
Smacznego!