Smażony stek wołowy
Stek wołowy ma sam w sobie dużo smaku, dlatego nie potrzebuje jakiś dodatkowych ziół. Sól i pieprz spokojnie wystarczą, ale można kombinować także z czosnkiem czy na przykład tymiankiem. Niestety czasem stek może wyjść gumowaty, dlatego tutaj przedstawiam Wam przepis na przepysznego steka, który będzie soczysty i lekko kruchy, czyli po prostu idealny 🙂
Składniki:
1 stek wołowy z antrykotu (około 150 g)
łyżka oliwy
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Wyciągnij stek z lodówki około godzinę przed smażeniem, bo jeśli będziesz smażył zimny stek to może być usmażony z wierzchu i surowy w środku. Natrzyj dokładnie stek oliwą, solą i pieprzem. Rozgrzej patelnię bez tłuszczu na dużym ogniu. Połóż steka na patelnię i smaż go przez minutę. Przewróć na drugą stronę i smaż kolejną minutę. W sumie musisz obracać stek 6 razy. Oznacza to, że powinieneś smażyć stek 6 minut. Możesz też usmażyć stek po 3 minuty z każdej strony, ale mi jakoś lepiej smakuje jednominutowe smażenie bo stek wydaje się bardziej kruchy. Odstaw steka na 10 minut aby soki w środku odpoczęły. Podawaj z pieczonymi warzywami z oliwą 🙂
Smacznego!