Flaczki wołowe to bardzo prosta zupa do przygotowania. Kilka podstawowych składników, odpowiednie przyprawy i można otrzymać niskobudżetowe danie, które jest aromatyczne, sycące i smaczne. Z dodatkiem ciepłego pieczywa lub grzanek tworzy świetne danie na specjalna okazję lub na codzienny obiad 🙂

Składniki:

500 g flaków wołowych oczyszczonych, lekko obgotowanychi pokrojonych
1 l bulionu wołowego
1 cebula pokrojona w kostkę
1 marchewka pokrojona w paski
1 pietruszka pokrojona w paski
1 cm imbiru umytego
2 łyżki masła
1 łyżka przyprawy uniwersalnej w płynie
1 łyżka majeranku
2 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
szczypta gałki muszkatołowej
pieprz do smaku

Przygotowanie:

Flaczki włóż do garnka z wodą i zagotuj. Gotuj przez 3 minuty. Odcedź, przemyj gorącą wodą i ponownie zagotuj w świeżej gorącej wodzie. Gotuj przez 30-40 minut aż do miękkości. Przez ten czas rozpuść masło w garnku. Dodaj marchewkę, pietruszkę, imbir i cebulę, smaż razem przez 10 minut. Zalej gorącym bulionem i dodaj odcedzone flaczki. Dodaj majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, gałkę muszkatołową i dopraw pieprzem. Gotuj razem przez około 15 minut. Podawaj razem z pieczywem 🙂

Smacznego!

ziele angielskie, liść laurowy, wołowina, bulion, marchewka, proste przepisy, szybki przepis, imbir, majeranek, gałka muszkatołowa, cebula, pietruszka, pieprz, zupa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
16 ⁄ 4 =