Paella to tradycyjne hiszpańskie danie najczęściej zawierające owoce morza, ale także popularna jest z kurczakiem i chorizo. Postanowiłam jednak dać polski akcent dodając kiełbasę śląską. Efekt jest oszałamiający, wspaniałe i proste danie bogate w różnorodne smaki 🙂

Składniki:

100 g kiełbasy chorizo pokrojonej w talarki
200 g kiełbasy śląskiej pokrojonej w talarki
500 g mięsa z udek kurczaka (bez kości) pokrojone w mniejsze kawałki
1 cebula pokrojona w kostkę
1 średnia marchewka pokrojona w kostkę
mały kawałek korzenia selera pokrojony w kostkę
mała żółta papryka pokrojona w kostkę
mała zielona papryka pokrojona w kostkę
mała czerwona papryka pokrojona w kostkę
pół małej cukinii pokrojonej w kostkę
1 łyżka słodkiej mielonej papryki
½ łyżeczki mielonej papryki wędzonej
1 puszka pomidorów krojonych z zalewą (400g)
1 łyżka koncentratu pomidorowego
½ łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano
2 kubki (200 ml) surowego ryżu
900 ml gorącego bulionu (na przykład drobiowego)
sól i pieprz do smaku
oliwa do smażenia
kilka pomidorów koktajlowych pokrojonych na pół do dekoracji
kilka kawałków zielonej pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

Rozgrzej oliwę na patelni na średnim ogniu. Podsmaż kiełbasę dosłownie chwilę i przenieś do naczynia (tłuszcz zostaw na patelni). Na tej samej patelni podsmaż kurczaka chwilę (nie musi być usmażony w środku) i ponownie przenieś do naczynia, na którym jest kiełbasa. Na tej samej patelni w razie potrzeby dodaj oliwę i podsmaż około 3 minuty cebulę, marchewkę i seler od czasu do czasu mieszając. Warzywa mają się lekko zeszklić. Dodaj paprykę żółtą, zieloną i czerwoną oraz cukinię. Dodaj słodką mieloną paprykę i wędzoną paprykę. Całość wymieszaj, duś razem przez 5-6 minut. Do dania dodaj kurczaka, kiełbasę, pokrojone pomidory, koncentrat pomidorowy, bazylię i oregano. Wymieszaj. Dodaj ryż, całość zalej bulionem i dokładnie wymieszaj. Duś na małym ogniu pod przykryciem około 20-30 minut, aż ryż się ugotuje (możesz od czasu do czasu zamieszać, jeśli obawiasz się, że ryż przywrze do patelni). Jeśli masz za dużo sosu to zredukuj go dusząc danie bez przykrycia. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wyłącz ogień, dodaj na wierzch pomidory, przykryj patelnię i pozostaw na 5-7 minut, aż pomidory lekko się sparzą. Udekoruj zieloną pietruszką i podawaj gorące danie 🙂

Smacznego!

bazylia, papryka, bulion, marchewka, celery, udka kurczaka, kurczak, chorizo, proste przepisy, olej, cebula, oregano, pietruszka, pieprz, ryż, sól, kiełbasa, hiszpańskie, sos pomidorowy, pomidor, cukinia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
1 + 15 =