Świetny przepis na zupę w stylu azjatyckim z prostych składników łatwo dostępnych w Polsce. Pyszna, rozgrzewająca, aromatyczna zupa świetnie nadaje się na chłodne dni. Mięso z chrupiącą skórką idealnie podkreśla to danie, warto jednak eksperymentować z własnymi ulubionymi składnikami 🙂

Składniki:

500 g łopatki wieprzowej
250 g żeberek wieprzowych pokrojonych na pół w poprzek (przeciąć kość)
3 średnie marchewki obrane
1 duża pietruszka obrane
¼ selera obranego
5 ząbek czosnku obranych
1 duża cebula obrana i przekrojona na pół
2 łyżki oleju
2 łyżeczki sezamu
5 łyżek sosu sojowego
2 cm imbiru posiekanego
1 papryczka chili posiekanej (jeśli nie chcesz ostrej zupy oczyść z pestek)
kilka liści kapusty pekińskiej (możesz pokroić na mniejsze kawałki)
4 jajka ugotowane
szczypiorek posiekany (może być też dymka)
makaron tagliatelle (może też być makaron ryżowy)
sól i pieprz

Przygotowanie:

Mięso, 2 marchewki, pietruszkę, seler, cebulę i dwa ząbki czosnku włóż do garnka i zalej 1 ½ litra zimnej wody. Na wolnym ogniu pod przykryciem doprowadź do wrzenia i gotuj przez 2 godziny. Po tym czasie rozgrzej olej na patelni i upraż sezam. Całość zalej sosem sojowym. Pozostały czosnek posiekaj i dodaj do patelni. Dodaj także chili i imbir i smaż wszystko razem, aż sos się zagęści. Z bulionu wyciągnij warzywa i łopatkę wieprzową, a dodaj zawartość patelni i gotuj na bardzo małym ogniu (ja już zupy nie doprawiam, ale jak chcesz to możesz dodać pieprzu, soli lub sosu sojowego). Rozgrzej piekarnik do 220ºC (góra-dół), łopatkę natrzyj solą i pieprzem i piecz do chrupkości przez 25 minut. Przez ten czas ugotuj jajka, makaron. Pozostałą marchewkę pokrój w słupki i podgotuj je, aby były miękkie, ale ciągle chrupiące. Wyciągnij mięso z piekarnika i pozostaw na 10 minut, aby ostygło. Pokrój na plastry. W talerzu ułóż liście kapusty, obgotowaną marchewkę, plastry łopatki (możesz też dać ugotowane żeberka), makaron i całość zalej zupą. Dodaj połówki jajek i całość posyp szczypiorkiem, podawaj póki gorące 🙂

Smacznego!

azjatyckie, marchewka, papryczka chili, kapusta pekińska, proste przepisy, jajko, czosnek, imbir, olej, szczypiorek, cebula, pietruszka, makaron, pieprz, łopatka wieprzowa, wieprzowina, żeberka, sól, sezam, sos sojowy, seler naciowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
15 − 13 =