Świetny sposób na szybką zupę z wykorzystaniem wczorajszego rosołu lub bulionu. Składniki z kuchni azjatyckiej sprawiają, że zupa może przypominać ramen, ale mimo wszystko to jednak inny typ dania. Dodatek krewetek sprawia, że danie to jest wyraziste w smaku i zapachu 🙂

Składniki:

400 g surowych krewetek oczyszczonych z pancerza, ogonków i jelit
1-1 ½ l bulionu drobiowego lub rosołu “z wczoraj”
1 marchewka obrana i pokrojona w słupki
3 cm imbiru obranego i pokrojonego w paski
1 papryczka chili posiekana
mały pęczek szalotki ze szczypiorkiem posiekane
1 gwiazdka anyżu
1 ½ łyżki ciemnego sosu sojowego
150 g domowego makaronu (przepis) – może być też zwykły makaron do zup
2 łyżki oleju
1 łyżka sezamu
natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:

Ugotowany makaron odcedź, wstaw do garnka, wymieszaj z 1 łyżką oleju i sezamu. Odstaw. W drugim garnku rozgrzej olej i podsmaż marchewkę, imbir, szalotkę (bez szczypiorku), chili i anyż. Zalej bulionem, dodaj sos sojowy. Gotuj razem przez 6 minut. Po tym czasie dodaj krewetki, makaron i resztę szczypiorku. Gotuj na małym ogniu przez 2-3 minuty. Posyp danie natką pietruszki (może być też kolendra).

Smacznego!

anyż, azjatyckie, bulion, marchewka, papryczka chili, papryczka chili, proste przepisy, szybki przepis, imbir, szczypiorek, pietruszka, makaron, krewetki, szalotka, morze, owoce morza, sezam, krewetki, zupa, sos sojowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
17 − 2 =