Cobbler to naprawdę fajny deser. Wydaje się leniwym deserem, bo tak naprawdę nadzienie jest przykryte ciastem, a nie faszerowane. Liczy się jednak efekt smakowy, a ten jest wspaniały, deser ten jest naprawdę pyszny, też wygląda bardzo smakowicie i jest idealny na wakacyjny czas 🙂

Składniki:

Na truskawki:

400 g świeżych truskawek
2 łyżeczki cukru pudru
1 łyżeczki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej

Na cobbler:

40 g mąki
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru
szczypta soli
15 g schłodzonego masła pokrojonego w kostkę
1 łyżki śmietanki 30%
2 teaspoons sugar plus 1 tablespoon of cream

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 170°C. Przygotuj dwa kokilki (11 cm średnicy i 5 cm wysokości). Opłucz truskawki i usuń szypułki. Pokrój na kawałki wielkości kęsa i dodaj do miski z cukrem i mąką ziemniaczaną. Delikatnie zamieszaj, aby równomiernie pokryć truskawki, a następnie podziel na dwie kokilki. Odłóż kokilki na czas robienia nadzienia. W średniej wielkości misce połącz mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Wymieszaj, następnie dodaj masło. Rozcieraj go opuszkami palców, aż mieszanina będzie przypominać gruboziarnistą bułkę tartą. Wmieszaj śmietankę i zagnieć wszystko razem na miękkie, ale niezbyt mokre ciasto. Jeśli jest suche, możesz dodać trochę więcej śmietanki. Nałóż ciasto na truskawki, upewniając się, że ciasto jest równomiernie podzielone pomiędzy kokilki. Umieść kokilki na blasze do pieczenia i piecz przez 20 minut, aż wierzch zacznie się lekko rumienić. Następnie zwiększ temperaturę do 180°C i piecz jeszcze 15 minut, aż soki zaczną bulgotać, a polewa będzie złocistobrązowa. Po tym czasie pozwól deserowi odpocząć w temperaturze pokojowej przez około 25-30 minut. Podaj z bitą śmietaną lub gałką lodów waniliowych, gdy cobbler jest jeszcze lekko ciepły 🙂

Smacznego!

proszek do pieczenia, pieczenie, masło, krem, kremowy, proste przepisy, mąka, piekarnik, mąka ziemniaczana, cukier puder, sól, truskawki, cukier, śmietanka, słodkości

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
36 ⁄ 18 =