Gulasz meksykański
Bogaty w wiele smaków gulasz to świetna opcja na chłodne dni. Krucha, miękka i soczysta wieprzowina razem z pysznymi, kolorowymi i świeżymi warzywami z nutą ostrości tworzą przepyszne, aromatyczne, piękne i sycące danie 🙂
Składniki:
ok 1 kg łopatki wieprzowej pokrojonej w kostkę
1 średnia żółta cebula pokrojona w piórka
1 średnia czerwona cebula pokrojona w piórka
4 średnie ząbki czosnku posiekane
1 papryczka chili pokrojona w kostkę
1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
1 żółta papryka pokrojona w kostkę
1 puszka czerwonej fasoli (400 g) przepłukanej zimną wodą
1 puszka kukurydzy (150 g) przepłukanej zimną wodą
słoik koncentratu pomidorowego (200g)
500 g gorącego bulionu warzywnego (może być też pozostały rosół)
½ łyżeczki oregano
1 łyżeczka słodkiej papryki
⅓ łyżeczki ostrej papryki
szczypta pieprzu cayenne do smaku
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Przygotowanie:
Na rozgrzanej patelni partiami obsmaż na brązowo mięso. Dodaj cebulę, czosnek, papryczkę chili, oregano, słodka paprykę, ostrą paprykę i smaż razem parę minut. Przenieść całość do garnka i zalej gorącym bulionem. Doprowadź do wrzenia i na wolnym ogniu duś pod przykryciem przez godzinę, aż mięso będzie miękkie. Po tym czasie wymieszaj 10 łyżek wywaru z koncentratem pomidorowym. Do gulaszu dodaj papryki, kukurydzę, fasolę i przygotowany koncentrat pomidorowy. Wymieszaj dokładnie i dopraw do smaku solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Z cayenne uważaj, bo ostrość potrawy już daje papryczka chili i ostra papryka. Gotuj razem przez około 15 minut (możesz gotować krócej jeśli chcesz, by papryki była bardziej chrupiące). Ewentualnie pod koniec dopraw do smaku. Podawaj z kaszą, ryżem, kuskusem lub ulubionymi dodatkami 🙂
Smacznego!