Pyszna i prosta do przygotowania zupa z kurczakiem i warzywami. Idealna na chłodne dni jak i ciepłe. Jeśli jesteś na diecie możesz użyć śmietankę o niższej zawartości tłuszczu i w mniejszej ilości 🙂

Składniki:

200 g piersi z kurczaka
250 g elbow makaron
3 łyżki masła
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 cebula pokrojona w kostkę
1 duża marchewka obrana i pokrojona w kostkę
1 łodyga selera posiekana
1 duży ziemniak obrany i pokrojony w kostkę
1 mała pietruszka obrana i pokrojona w kostkę
200 g kapusta pekińska pokrojona w paski
2-3 łyżki przyprawy uniwersalnej (opcjonalnie)
4 szklanki gorącego bulionu
100 ml śmietanki 30%
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Zagotuj wodę w garnku. Dodaj kurczaka i gotuj do miękkości przez parę minut. Wyjmij kurczaka z garnka i ostudź. Po ostygnięciu mięso posiekaj i odstaw na bok. Ugotuj makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i odstaw. W dużym garnku na średnim ogniu roztop masło. Podsmaż czosnek i cebulę. Dodaj marchewkę i seler i gotuj przez 3 minuty. Dodaj ziemniaki, pietruszkę i kapustę i gotuj, od czasu do czasu mieszając przez kolejne 5 minut. Dodaj posiekanego kurczaka. Całość zalej bulionem, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Dodaj ugotowany makaron. Dopraw za pomocą przyprawy uniwersalnej i zapraw śmietanką, zagotuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z zieloną pietruszką 🙂

Smacznego!

bulion, masło, marchewka, kurczak, kapusta pekińska, proste przepisy, szybki przepis, czosnek, cebula, pietruszka, makaron, pieprz, ziemniaki, sól, zupa, seler naciowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
10 ⁄ 5 =