Szaszłyki z klopsikami
Sezon grillowy trwa, więc warto wypróbować inne dania. W Polsce grill głównie kojarzy się z kiełbasą, kaszanką lub karkówką, ale szaszłyki też są popularne. Postanowiłam więc wykorzystać mięso mielone z dużą ilością warzyw na smaczne, zdrowe, kolorowe szaszłyki grillowe 🙂
Składniki:
500 g mięsa mielonego
2 ząbki czosnku
1 czerwona cebula
garść świeżej kolendry
1 świeża czerwona papryczka chili
3 łyżki bułki tartej
1 duże jajko
sól i pieprz
dodatkowe składniki:
1 czerwona cebula pokrojona w paski
3 kolory papryk (u mnie żółta, czerwona i zielona)
1 cukinia pokrojona w paski
1 bakłażan pokrojony w paski
1 szklanka pomidorów koktajlowych
2 łyżki oliwy z oliwek
drewniane patyczki do szaszłyków
Przygotowanie:
W dużej misce za pomocą rąk dokładnie wymieszaj wszystkie podstawowe składniki, aż się połączą. Uformuj małe klopsiki za pomocą łyżki w kształcie kuli. Powtarzaj czynność, aż mieszanka się skończy. Pozostałe składniki przełóż do miski, dodaj sól, pieprz i oliwę, wymieszaj za pomocą rąk. Na drewniane szaszłyki nakładaj warzywa i mięso. Połóż na grillu i grilluj, aż składniki uzyskają brązowy kolor i będą ugotowane. Podawaj z sosem tzatziki lub sosem czosnkowym 🙂
Smacznego!