Tradycyjny deser z dzieciństwa mojego męża. Tanie i dostępne w Polsce składniki sprawiały, że był to polski deser przygotowywany kilkadziesiąt lat temu również przez babcie. Mam nadzieję, że takie wafle niedługo będą dostępne na Filipinach, bo można je wykorzystać na prosty i smaczny deser 🙂

Składniki:

3 wafle tortowe przekrojone na pół (6 połówek)
120 g margaryny
3 płaskie łyżki kakao
5 łyżek wody
50 g cukru
3 łyżki mleka w proszku

Przygotowanie:

Margarynę, kakao, wodę i cukier włóż do garnka. Podgrzej od czasu do czasu mieszając, a następnie zagotuj. Ostudź, aż masa będzie lekko gorąca. Po tym czasie stopniowo dodawaj mleko w proszku cały czas energicznie mieszając, tak aby nie powstały grudki. Na wafel tortowy polej 2-3 łyżki masy kakaowej i równomiernie rozprowadź. Przykryj kolejnym waflem i ponownie wysmaruj. Wierzch ostatniego wafla nie smaruj masą. Przyciśnij wafle za pomocą deski i połóż coś ciężkiego aby docisnąć (np. litrowy karton soku). Wstaw do lodówki na 2-3 godziny, aby masa czekoladowa stwardniała. Pokrój na dowolne kształty 🙂

Smacznego 🙂

kakao, margaryna, mleko w proszku, cukier, wafle, woda

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
13 × 22 =