Gulasz, który na pewno zasmakuje każdemu. Paprykowo – pomidorowy sos jest gęsty i pyszny, pieczarki jędrne, mięso kruche i soczyste, dzięki czemu mamy aromatyczne, smaczne danie. Idealna potrawa na chłodniejsze jesienne dni 🙂

Składniki:

1 kg łopatki wieprzowej pokrojonej w kostkę
1 duża cebula pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku posiekane
1 czerwona papryka pokrojona w dużą kostkę
1 duża marchewka pokrojona w plastry
250 g pieczarek pokrojonych w paski
4 łyżki masła
2 łyżki mąki
1 łyżka oleju
2 łyżki oliwy
2 łyżki sosu sojowego
4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 litr gorącego bulionu wieprzowego
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

W garnku o dużym dnie rozgrzej oliwę na małym ogniu. Dodaj cebulę i czosnek. Podsmaż razem, aż lekko zmiękną. Dodaj marchewkę i paprykę, duś razem przez parę minut od czasu do czasu mieszając (możesz dodać trochę oliwy). W tym samym czasie podsmaż mięso. Na dużym ogniu rozgrzej olej na patelni. Gdy patelnia będzie gorąca dodawaj partiami mięso, aby podsmażyć je na złoto. Podczas smażenia delikatnie doprawiamy mięso solą i pieprzem. Dodaj mięso do warzyw, dodaj ziele angielskie, liście laurowe, obie mielone papryki i sos sojowy. Wymieszaj, aby składniki się połączyły i zalej wszystko bulionem tak, by przykryć zawartość garnka. Duś pod przykryciem około godzinę, maksymalnie półtorej, aż do miękkości mięsa. Na tej samej patelni rozpuść 2 łyżki masła. Dodaj pokrojone pieczarki i podsmaż je na złoty kolor. Dodaj usmażone pieczarki do gulaszu razem z koncentratem pomidorowym i dokładnie zamieszaj. Ponownie na tej samej patelni rozpuść resztę masła. Dodaj mąkę i chwilę podsmaż, aby stworzyć zasmażkę. Dodaj do gulaszu i dokładnie wymieszaj, aby zagęścić sos. Gotuj jeszcze przez minutę. Gulasz świetnie smakuje z plackami ziemniaczanymi, tłuczonymi ziemniakami, kaszą lub ryżem 🙂

Smacznego!

ziele angielskie, liść laurowy, papryka, bulion, masło, marchewka, proste przepisy, mąka, czosnek, gulasz, pieczarki, olej, oliwa, cebula, pieprz, wieprzowina, sól, sos, sos sojowy, sos pomidorowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
10 ⁄ 5 =