Ravioli to włoska potrawa zawierająca najczęściej ser ricotta, mięso i warzyw. Lekko przypominają polskie pierogi, jednak ciasto bardziej przypomina makaron. Tym razem do nadzienia postanowiłam użyć pyszną, polską kiełbasę, która świetnie podkreśla smak tego dania. Elegancki wygląd, niezbyt trudne wykonanie i wspaniały smak 🙂

Składniki:

Nadzienie:

250 g ulubiona kiełbasa suszona pokrojona w drobną kostkę
250 g sera ricotta
1 łyżka suszonej bazylii
½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
1 duże jajko

Makaron:

2 szklanki mąki
2 jajka
1 żółtko
2 łyżki oliwy
½ łyżeczki soli

Przygotowanie:

Nadzienie:

Smaż kiełbasę na patelni z grubym dnem na średnim ogniu przez 15 minut lub do zrumienienia. Odstaw do ostygnięcia. Lekko schłodzoną kiełbasę rozdrobnij za pomocą malaksera razem z serem ricotta, bazylią i jajkiem. Nie miksuj zbyt długo, aby kiełbasa zachowała kształt małych kawałków, a nie papki. Odłóż na bok.

Makaron:

Wsyp mąkę na płaską powierzchnię i utwórz w niej zagłębienie. Dodaj jajka, żółtko i oliwę z oliwek. Połącz wszystkie składniki i zagnieć razem na sztywne ciasto. Możesz również użyć miksera z hakiem do ciasta na średnio niskich obrotach przez 10 minut lub do momentu, gdy ciasto będzie elastyczne. Ciasto owinąć folią i odstawić na co najmniej 30 minut. Ułożyć na lekko posypanej mąką powierzchni i rozwałkować do pożądanej grubości.

Składanie:

Pokrój arkusze makaronu na dwie równe części. Ułóż przygotowane nadzienie w jednym arkuszu za pomocą małej łyżki do ciastek lub około 1 łyżeczki i ułóż w dwóch do trzech rzędach wzdłuż paska, w zależności od wielkości arkuszy makaronu. Ciasto delikatnie posmaruj wodą między nadzieniem i przykryć drugim arkuszem. Dociśnij ciasto wokół nadzienia, aby usunąć powietrze. Za pomocą noża lub noża do pizzy rozetnij makaron i dociśnij boki widelcem. Zagotuj wodę z odrobiną soli w garnku i gotuj ravioli przez 4-5 minut. Podawaj z ulubionym sosem, parmezanem i bazylią 🙂

Smacznego!

bazylia, proste przepisy, jajko, mąka, włoskie, oliwa, pieprz, ricotta, sól, kiełbasa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
20 × 10 =