Zdrowe odżywianie jest niezwykle ważne w naszym życiu, bo zwiększa odporność naszego organizmu i zmniejsza ryzyko chorób. Częstym problemem jest to, że często zdrowa żywność po prostu nie jest smaczna. Dlatego postanowiłam przygotować zdrowe, szpinakowe, danie obiadowe z domowym makaronem, które po prostu rozpływa się w ustach i pieści kubki smakowe. Warto zadbać o swoje zdrowie 🙂

Składniki:

280 g szpinaku umytego
2 ząbki czosnku
3 łyżki orzeszków pinii
1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
¼ szklanki oliwy z oliwek
⅓ szklanka startego parmezanu
¼ łyżeczki soli
250 g domowego zielonego makaronu, ugotowanego (przepis)

Przygotowanie:

W robocie kuchennym umieść 1 szklankę szpinaku, czosnku, orzeszków piniowych, bazylii i 2 łyżki oliwy z oliwek. Miksuj, aż wszystkie składniki zostaną zmiażdżone. Kontynuuj dodawanie garści szpinaku i oliwy z oliwek. Zeskrob boki, aby wszystkie liście zostały zmielone. Dodaj parmezan i sól. Kontynuuj przetwarzanie, aż będzie gładka i dobrze wymieszana masa. Możesz dostosować upragniony smak, dodając więcej parmezanu i soli. Dodaj 1-2 łyżki sosu do ugotowanego makaronu i wymieszaj, aż makaron będzie dobrze pokryty 🙂

Smacznego!

bazylia, ser, proste przepisy, szybki przepis, czosnek, orzech, oliwa, makaron, sól, szpinak, wegetariańskie, warzywa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
18 − 5 =