Od kiedy mieszkam w Polsce chleb i inne pieczywa stały się częstym elementem moich dań. Jednak szczerze mówiąc pierwszy raz próbowałam zrobić chleb z ziołami. Efekt przerósł moje oczekiwania. Chleb jest pyszny, aromatyczny i właściwie daje wiele możliwości dodawania różnych ulubionych ziół. Zapraszam do eksperymentowania z dodatkiem ziół i proporcją 🙂

Składniki:

400 g mąki
20 g drożdży
200 ml mleka ciepłego
50 g masła rozpuszczonego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
żółtko roztrzepane do posmarowania
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanej pietruszki
1 łyżka posiekanej bazylii
1-2 łyżki oleju
mąka do posypania

Przygotowanie:

Mleko dokładnie wymieszaj z cukrem i drożdżami. Odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem na 15 minut. Do mąki dodaj sól, rozpuszczone masło i zaczyn z drożdży. Ugniataj ciasto przez 5-6 minut, włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Formę do pieczenia wysmaruj olejem i obsyp mąką. Do ciasta dodaj zioła i zagniataj tak, by zioła dostały się do środka ciasta. Włóż ciasto do wcześniej przygotowanej formy, rozprowadź równomiernie by chleb był równy, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut. Po tym jak ciasto wyrośnie delikatnie wysmaruj chleb roztrzepanym żółtkiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200ºC na 45 minut.

Smacznego!

bazylia, pieczywo, masło, proste przepisy, jajko, mąka, zioła, domowe, mleko, olej, szczypiorek, piekarnik, pietruszka, sól, cukier, drożdże

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
30 − 27 =